2/27/2014

LAPSET SOMESSA JA RAJOJEN MIETISKELYÄ....



Meidän vanhin neiti täytti juuri 11-vuotta. Lähes päivittäin käymme keskustelua erilaisista
sosiaalisen median palveluista ja varsinkin niiden ikärajoista. Hinku päästä mukaan on kova vaikkei
ole edes kunnos mielikuvaa mitä niissä tapahtuu! Keskustelu päättyy yleensä siihen että, neiti toteaa 
meidän olevan eriltä planeetalta, emmekä ymmärrä toisiamme ;)

Mähän olen niin tumpelo ja pihalla että vasta pari vuotta sitten liityin Facebookiin, joka tosin on 
mielestäni ihan kiva paikka. Nyt olen jopa ladannut puhelimeeni Instagramin mutten vielä siihen liittynyt.
Kaikki muu onkin ihan hepreaa. Nyt on sitten pakosta tullut otettua selvää näistä eri palveluista
ja niiden ikärajoista. Kaikista yllättynein olen siitä että aika monet tyttöni luokkakaverit kuuluvat jo 
tiettyihin "paikkoihin". Instagramissa on vaikka kuinka moni, ikäraja tosin 13-vuotta?! Facebookista en
tiedä mutta uusin villitys tuntuu olevan WhatsUp....sinne näyttää ikäraja olevan jopa 16-vuotta. En tiedä
tietävätkö vanhemmat ollenkaan vai eivätkö he välitä? Ihmetyttää kyllä!

Meillä aiotaan pitää näistä rajoista kiinni vaikka kuinka olisin maailman inhottavin äiti! Kunhan ikää tulee
pari vuotta lisää, voidaan vähitellen aloittaa "kouluttaminen" sosiaaliseen mediaan. Tiedän että tässä parin vuoden sisällä keskusteluja käydään yhä enemmän mutta onneksi ollaan miehen kanssa samoilla linjoilla ja
koetetaan sitten keksiä jotain muuta. Mä en jaksa uskoa että 11-vuotias on vielä valmis tuollaiseen eikä
hänen ymmärryksensä mitenkään riitä käsittelemään asioita mitä hän siellä voi kohdata. Mä olen tyytyväinen
että on asetettu ikärajat, niiden avulla voin edes hieman perustella omia mielipiteitäni ;)

Meidän kahdella vanhimmalla tytöllä on omat kannettavat, saivat juuri joululahjaksi. Tietty määrä päivässä käyttöaikaa ja klo 21 jälkeen ei saa päälle ollenkaan. YouTubeen ei ole lupaa mennä ilman vanhempien valvontaa ja hyvin on tässä säännöt toimineet eikä käyttöaika edes tule täyteen päivisin, Jos ollaan koneella, ei pelata saman päivän aikana, poikkeuksia ovat sairaspäivät tms. Ikuisuutta en voi lapsiani varjella eikä se ole tarkoituskaan ja kyllähän ne vielä keinot keksivät päästä minne haluavat...

Toinen mietityttänyt asia on älypuhelimet. Minkä ikäinen lapsi tarvitsee iPhonen tai Samsung Galaxyn??
Ja saako hän siihen samantien nettiliittymänkin? Ihan käsittämättömäksi maailma on menossa jos 11-vuotiaana pitää olla iPhone? Neidinkin luokalla jo usealla on ja minä kun taas en ole sitä luvannut vuosiin.

En pidä itseäni erittäin täydellisenä äitinä, enkä halua ketään syyllistää mutta tuntuu niin kovasti tämä some puhuttavan päivittäin. Tämä on vain oma kantani ja haluankin kysellä onko muita äitejä jotka on minun kanssa samalta planeetalta? 



-Tiina-





5 kommenttia:

  1. Täysin samaa mieltä ja samalta planeetalta. Tosin vanhin lapseni on vasta eskarilainen, mutta kovasti jo puhelinta on toivottu ja peliajat (pikku kakkosen) tietokoneella käytössä. Harmittavaa miten monet ei huomaa tai välitä miten paljon tabletit, pleikkarit yms vievät lapsilta sitä tavallista leikkiaikaa pois.

    VastaaPoista
  2. En ole aivan samalta planeetalta, mutta ehkä viereiseltä :D Tyttäreni on samanikäinen suunnilleen kuin sinunkin vanhin. Ja juu, hänellä on halvin kaupasta silloin löytynyt älypuhelin. Sitä ennen hänellä on ollut meidän vanhempien vanhoja kännyköitä. Nettiä lapsen puhelimessa ei ole, mutta toimii toki nettikin kotona ollessa langattoman verkon kautta.

    Meilläkin on peliaika tai oikeastaan ruutuaika ja samoin illalla ei kahdeksan jälkeen enää viestitellä kenellekkään tai olla koneella.

    Lapsen puhelimessa on viestittelyohjelma ja ei siinä kyllä ikärajoja kyselty, itse vieläpä olen sen siihen asentanut ;) Sen kautta lähettelemme (minä ja lapseni) viestejä ja kuvia niinä iltoina kun olen töissä. Samoin kavereiden kanssa siinä kyselevät lähteekö joku kerhoon kaveriksi tai leikitäänkö ulkona.

    Minäkin olen kanaemo ja haluaisin suojella kaikelta :) Mutta toisaalta on netissä paljon hyvääkin. Että ei kaikki ole kauheaa ja pahaa. Meillä lapsi käy netissä koulua (verkkokoulua, asumme ulkomailla) ja on ollut pakko opetella liikkumaan yksinkin siinä maailmassa. Meillä on sääntöjä mitä saa tehdä ja mitä ei, samoin mitä saa toisille kertoa ja mitä sitten tehdään jos tapahtuu jotain arvaamatonta. Meillä on mm. vielä tällä hetkellä sääntö että vanhemmat saa lukea kaikki viestit tietokoneelta ja kännykästä.. Tämä sääntö ei varmaan kovin pitkään ole enää voimassa.. :D

    Meillä on ainakin koulussa kiinnitetty paljon huomiota siihen että miten somessa käyttäydytään ja miten siellä liikutaan. Mutta onhan se pelottavaa, ainakin äidin mielestä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohtui vielä sanoa että itse käytän WhatsUppia ja Kikkiä, hyvin toimivan :) En kyllä oikein ymmärrä miksi niissä on niin korkeat ikärajat. Niissähän vaan kirjoitellaan toisilleen. Eikä kuka tahansa voi kirjoitella sinulle, tiedossa pitää olla joko puhelinnumero tai käyttäjätunnus. Ja niitähän annetaan tietenkin vaan semmoisille joiden kanssa voisi vaikka tekstiviestejä kirjoitella ihan muutenkin. Tällä hetkellä siis toimii hyvin meillä. Jatkostahan ei koskaan tiedä :)

      Poista
    2. Tekstini antoi turhan tiukan kuvan minusta ;) Kyllä meillä konetta saa käyttää ja tietyillä tahoilla kehotetaan ja opetetaan lasta etsimään sieltä tietoa sekä kielten opiskelussa mainio apu! Ja itsekin yllätyin WhatsUpin korkeaa ikärajaa....

      Poista

ILOINEN KOMMENTISTASI!